Следвайте Гласове в Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

...
Следвайте Гласове в Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров
Коментари Харесай

Лавров: Информацията за украинска „мръсна бомба“ е проверена

Следвайте " Гласове " в 
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров съобщи, че Москва има намерение да повдигне в Организация на обединените нации въпроса за подготовката на " мръсна бомба " от страна на Киев. Според него тези данни са били тествани два пъти и не става дума за празни обвинявания.

Обвиненията за това, че Украйна може да употребява въпросната " мръсна " ( радиоктивна) бомба пристигнаха през уикенда от страна на министъра на защитата на Русия Сергей Шойгу.
На 23 октомври Шойгу се е свързал по телефона с министрите на защитата на няколко страни членки на НАТО: Франция, Турция, Обединеното кралство и Съединени американски щати. По време на диалозите с представители на Франция, Турция и Обединеното кралство съветското министерство на защитата заяви, че Шойгу е изразил " угриженост по отношение на вероятни провокации от страна на Украйна с потребление на " мръсна бомба ". Руското министерство на защитата не даде никакви доказателства в поддръжка на тази версия.
Днес съветското военно министерство продължи да развива тематиката към този момент с детайлности, като съобщи, че режимът в Киев възнамерява да взриви нуклеарно оръжие с ниска мощ, с цел да упрекна Русия, че употребява оръжия за всеобщо заличаване. От 24 февруари до момента украинските сили са обстрелвали Запорожката АЕЦ 39 пъти. Изпускането на радиоактивни субстанции в резултат на обстрелите на АЕЦ ще засегне съвсем цяла Европа. През септември и октомври украинските въоръжени сили са подхванали четири опита за десант, с цел да завладяват Запорожката АЕЦ.

Руското министерство на защитата разполага с информация за контакти сред офиса на Зеленски и Обединеното кралство по въпроса за приемане на технологии за нуклеарни оръжия. Украйна разполага с цялата индустриална база и теоретичен капацитет за основаване на мръсна бомба, в това число три настоящи атомни електроцентрали. Детонацията на сходен заряд в Украйна би довела до радиоактивно замърсяване на повърхност до няколко хиляди квадратни метра. Освен нужния потенциал, Украйна има и претекст да употребява " мръсна бомба ". Украйна желае да сплаши локалното население, да усили потока от бежанци към Европа и да накара Руската федерация да наподобява като нуклеарен терорист в една провокация. Две украински организации имат съответни задания за основаване на " мръсна бомба ", като работата е в финален стадий. Режимът в Киев може да употребява радиоактивни субстанции от отработеното нуклеарно гориво от АЕЦ, с цел да създаде " мръсна бомба ". Киев възнамерява да прикрие взривяването на " мръсна бомба " като инцидентна експлозия на съветско нуклеарно оръжие с ниска мощ, настояват от съветското министерство на защитата.
Същевременно украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба изиска от МААЕ " неотложно да изпрати специалисти в мирните обекти в Украйна, които Русия лъжливо дефинира като обекти за създаване на " мръсна бомба ".
Кулеба заяви в Туитър, че публично е помолил ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси да направи това - и той се е съгласил. Самата организация към момента не е дала мнение.
" За разлика от Русия, Украйна е била и остава транспарантна. Нямаме какво да крием ", добави Дмитрий Кулеба.
Украинският министър не посочи имената на обектите, които ще бъдат посетени от специалистите на МААЕ.
Руската държавна осведомителна организация РИА Новости заяви, че съгласно " достоверни източници " задачата за изработването на " мръсната бомба " е била предоставена на Източния минно-обогатителен комбинат в град Желтие Води, Днепропетровска област, както и на Института за нуклеарни проучвания в Киев.
Днес представителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че опасността от " мръсна бомба " е " налице ". Това беше отговорът му на изказването на Съединени американски щати, Англия и Франция, че не имат вяра на изказванията на Шойгу. " Въпросът е в това, че тяхното съмнение към информацията, предадена от съветската страна, не значи, че опасността от потребление на такава " мръсна бомба " престава да съществува ", сподели Песков.
В същото време Песков беше запитан за предлагането на Европейския съюз да се дадат замразени съветски активи на Украйна. " На процедура забележителна част от нашите запаси бяха откраднати от някои съответни западни страни ", отговори той.
Безпрецедентните наказания, наложени на Русия, замразиха към половината от нейните златни и валутни запаси, които преди началото на войната се равняваха на близо 640 милиарда. Миналата седмица ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи Европейски Съюз да обмисли прекачване на част от замразените активи към Украйна. Песков дефинира дейностите на Запада като нелегално посягане върху непозната благосъстоятелност, съобщи ТАСС.
 
Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР